Nieuws

 

 

 

     

     

Universal Day of the Romanian Blouse oftewel het Romeense feest van de “IA” blouse op 24 juni.

Het feest van de Roemeense blouse (IA) is een nationale feestdag, afkomstig van het folklore festival van de “Sânziene”. Het verhaal is dat de Sânzienes, zeer mooie dames, leven in de bossen en velden van Roemenië. Deze Sânzienes dansen in de nacht van 23 naar 24 juni volgens de Roemeense traditie . Op dat moment opent de hemel en komt de ‘bovenwereld’ in contact met de Aarde. Dit zorgt voor goede oogsten en veel geluk, gezondheid en voorspoed.

Waarschijnlijk komt dit verhaal uit de Romeinse oudheid, van de godin Diana. Dat is de godin van de Jacht, de geboorte en de maan.  

De vrouwen in Roemenië trekken op deze dag hun mooiste Roemeense zelfgemaakte blouses aan. Deze blouses zijn voorzien van mooie borduursels in bepaalde patronen en vertellen vaak een verhaal over het leven, schoonheid, natuur, de kosmos of het geloof. Deze ‘verhalen’ in de vorm van borduursels worden vaak overgedragen van generatie op generatie. Op hun hoofd dragen de vrouwen zelfgemaakte kransen van Solidago bloemen (Guldenroede).

In Europa wordt er steeds meer aandacht besteed aan dit Roemeense volksfeest. Zelfs in USA wordt al een festival georganiseerd: Universal Day of the Romanian Blouse. 

Romanian blouseBorduurwerk Roemeense BlouseDag van de Roemeense Blouse

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.imperialtransilvania.com

 


Rosé van Wine Princess (Balla Geza)

Deze  Rosé is een cuvée van drie verschillende druivensoorten. Het wordt gemaakt van de onderstaande wijn soorten:

Cadarca, de Merlot en de Burgund Mare.

Maar de druivenrassen kunnen per jaar verschillen, dus de smaak ook.

De wat diepere rosé kleur is afkomstig van de granieten ondergrond waar de druiven op geteeld worden. In de druiven wordt de pigment hiervan opgeslagen. De wijn heeft de geur van zomerfruit zoals aardbeien en frambozen. Ook de smaak is van fris zomerfruit.  

De Rose van Wine Princess is een heerlijk zomerse terraswijn. Met een alcoholpercentage van 13 %.

De wijn kost € 11,75. Bestel nu en geniet deze zomer van deze Rosé

 

Het Harderwijk magazine heeft een artikel geplaatst over culinair in de regio. Hierin wordt de Wine Princess Rosé Cuvee genoemd. Zie ook onderstaande link. 

http://www.harderwijkmagazine.nl/magazine/

© Copyright 2019 Crama Cu Noroc. Alle rechten voorbehouden - Powered by QA-ICT