Geschiedenis

Roemenië is van oudsher een wijnland.

De legende van Bachus is ontstaan op het grondgebied van Roemenië.
https://www.cramacunoroc.nl/image/data/Belsug%20din%20Satele%20din%20Romania.jpgEr zijn documenten gevonden van meer dan 2000 jaar oud, met informatie over de teelt van druiven en de productie van wijn.

In Roemenië is het maken van wijn een eeuwenlange traditie en een belangrijk onderdeel van de Roemeense cultuur en manier van leven.
Tegenwoordig combineert men het gebruik van traditionele eiken vaten met moderne technologieën. De wijn krijgt hierdoor een uniek persoonlijk karakter.


Tradities in Roemenië; Dragobete

We kennen in Nederland natuurlijk de populaire Valentijsdag op 14 februari. Deze commcerciele Westerse feestdag wordt ook gevierd in Roemenie maar daarnaast heeft Roemenie ook nog haar eigen traditionele Valentijnsdag! Elk jaar wordt op 24 februari Dragobete, de nationale dag van de liefde gevierd. Dragobete was een god en hij wordt gezien als de cupido van Roemenie, een knappe man die symbool stond voor de lente. Deze traditionele feestdag gaat ook oorspronkelijk over de natuur; het is de dag waarop vogels zich hebben verloofd en beginnen met het bouwen van hun nesten. 

Op deze feestdag kopen liefdesstelletjes een bosje bloemen voor elkaar, gaan uit eten of schrijven elkaar kaartjes met lieve teksten. Het begint dus steeds meer te lijken op de Valentijnsdag die wij kennen. Er wordt gezegd dat als een man of vrouw op deze dag een stap over de voet van zijn of haar geliefde zet hij/zij het komende jaar de dominante rol heeft in de relatie. Er is dus nog maar weinig over van de natuur gedachtes die achter deze feestdag liggen. Misschien komt dat ook omdat Roemenie nog een andere feestdag heeft waarin op 1 maart het begin van de lente wordt gevierd. Deze feestdag staat bekend onder de naam Martisor.  


Mărțișor 

In Roemenië wordt elk jaar op 1 maart de lente ingeluid met de zogenaamde Mărțișor viering. De naam Mărțișor is afgeleid van het woord Martie, wat in het Roemeens maart betekent. Mărțișor is een oude Roemeense viering waarbij vrouwen symbolisch een “Mărțișor” ontvangen. Deze Mărțișor is de naam voor het bekende rood met witte strikje met vaak een bedeltje of speldje eraan. Er werd geloofd dat diegene die deze rood met witte strik dragen het komende jaar gezond en sterk zouden zijn. Het is ook een symbool voor het afscheid van de winter en de lente die die voor de deur staat. De kleur rood staat voor vuur, warmte en leven en wit staat voor de winter, onschuld, sneeuw en ijs. Nu, de laatste jaren staat het symbool van de Mărțișor voor liefde, vriendschap, waardering en respect. Vaak dragen mensen de zogenaamde talisman vlak bij hun hart tot het einde van de maand maart. Aan het einde van maart wordt de Mărțișor in een boom gehangen met de gedachte erachter dat er een wens uit zal komen. Het is inmiddels ook een hele business geworden; zo’n twee weken van te voren worden overal op straat deze speldjes en bedeltjes verkocht. En niet alleen dat, ook armbandjes (rood met wit), kettingen en bloemen kunnen aan elkaar gegeven worden op 1 maart. De dag zelf, op 1 maart, is het helemaal een gekkenhuis op straat, de kraampjes die er al twee weken stonden te verkopen proberen dan nog hun grote slag te sla

an met de mensen die op het laatste moment nog een Mărțișor kopen. Veel mannen en vrouwen lopen met hun handen vol richting hun werk of waar dan ook  om diegene die ze waarderen... (Bron: http://www.halloboekarest.com/cat/roemeense-cultuur/tradities-gewoontes)


 

© Copyright 2019 Crama Cu Noroc. Alle rechten voorbehouden - Powered by QA-ICT